Marka på Reine.

Tatt en stille sommerdag på tur ut leia.
Fint sted ,Marka. Der vokste jeg opp. Reinevannet oppafor bebyggelsen der vi fisket Rør.

Vist 200 ganger. Følges av 2 personer.

Kommentarer

Idyllisk. Selv en innfødt lofoting som meg blir aldri ferdig med å oppleve naturen i Moskenes. Det er Lofoten på sitt mest spektakulære.

Siden du nevner Reinevatnet: Det ikke alle kjenner til, er formen på dette og andre andre ferskvann i Lofoten. Det at de er så veldig dype i forhold til flateinnholdet. De står som rør eller trakter ned gjennom fjellet. Reinevatnet med si overflate på bare 0,170 kvadratkm er 69 meter dyp. Og Tennesvatnet med ei overflate på 0,873 kvkm er hele 168 meter dyp. Så vidt jeg har lest finnes det ikke maken i hele verden, kanskje med unntak av enkelte kratere etter utslokte vulkaner i USA.

Ja tenk Sigbjørn, i det område du ser foran deg, har jeg trasket sommer som vinter i min barndom.Du nevner Reinevannet, der fikk jeg en ørret på nesten 5kg,utrolig i og med ingen fisk går hverken opp eller ned i elva.
Vannet er ikke jernholdig. Vi fylte vann på glassbalong og bar kaggen ned fra vannet og vannet fyltes direkte på batteriene. Vannet var kjemisk rent i de dager. Vannet er dypere enn Reinevågen og vannet er salt ved bunnen.

Jeg tror mange rundt om på kloden kan misunne oss her i landet for våre enormt gode og utømmelige drikkevannskilder, også ute på steinet øyer ute i havet. Men vi er så vant til det godet at vi knapt tenker over det. Men det er likevel ikke alle som gir like godt drikkevann.

Her på Ballstad får vi vann fra Lågvatnet, som ligger i terrenget omtrent likt med Reinevatnet. Vet ikke helt hvorfor, men Mattilsynet og andre har ikke så mye til overs for vannkvaliteten her. Derfor skal Lågvatnet sjaltes ut, til fordel for vann fra Mørkdalsvannet ved Himmeltindan nord for Leknes, som i dag forsyner Leknes-Fygle-Gravdal området.
Lågvatnet er også veldig djupt, med sjøvann nederst. Som kjent er dette forråtnet havvann fra før landhevingen etter istida, og lukter råtne egg (svovelvannstoff.) Sånn er det med Reinevatnet også. Men det gamle sjøvannet ligger jo i ro langt der nede, og spiller vel ingen rolle for kvaliteten på drikkevannet.

Har ikke kjennskap til beliggenheten for Lågvatnet på Ballstad. Det spørs hvor mye humus(jord) som ligger rundt vannet,.Reinevannet ligger inneklemt for det meste av fjell,elvene renner direkte i vannet,derfor har Reinevannet en unik vannkvalitet på grunn av sin beliggenhet. Jeg tenker på Røst som må rense vannet på grunn av all den måsen som driter i vannet.

Bildesamlingen (30 bilder)

 

Reine (27 bilder)

 
Annonse

Nye bilder